Maartje – 19 mei 2013

Maartje

Vandaag wil ik jullie aandacht vragen voor een van mijn vrienden op Facebook. Ze heet Maartje.
Maartje is ziek, al enkele jaren. Ze lijdt aan CVS/ME en het maakt haar zo ziek dat haar leven zich voor een groot deel afspeelt in haar kamer bij haar ouders in haar bed. Zelfstandig wonen zat er niet meer in. Nu krijgt ze thuis de zorg die ze nodig heeft.

Maartje is een hele bijzondere vrouw. De manier waarop ze met haar ziekte omgaat, maakt me stil.
Iedere dag maakt ze tot een feestje op een manier waar ik enorm veel bewondering voor heb. Ze klaagt nauwelijks, ook niet als ze zich zo ziek voelt dat een normaal mens daar hulpeloos aan overgeleverd zou zijn. Nee, Maartje bouwt de feestjes in haar hoofd. Ze is een van de hele weinige mensen die in staat zijn hun geest afstand te laten nemen van hun lichaam. Daar, in haar geest, is ze vrij. Daar is ze in staat zich goed te voelen, blij te zien en haar zieke lichaam voor even achter zich te laten.

Maartje getuigt vaak van haar belevenissen. Niet zozeer van wat haar lichaam haar aandoet, maar wel van de gedachten in haar hoofd. Het zijn prachtige gedachten, die Maartje onophoudelijk over ons uit strooit.
Ik lees ze iedere keer vol aandacht en laat ze op me inwerken. Want wat Maartje vertelt is zo bijzonder dat ik vind dat iedereen haar gedachten zou moeten kunnen volgen. En daarom vertel ik vandaag over haar.

Samen met haar hond Nelson en poes Iep beleeft ze prachtige avonturen. In haar bed, maar als het kan ook even in de tuin of als het lukt op de waddendijk. Deze dieren zijn zo vertrouwd met Maartje, met haar dagen op bed of de mini-uitstapjes die ze samen maken. Nelson gaat mee in het stoere autootje dat overal mag rijden, met zijn mooie rode werpring in zijn bek waarmee prachtige spelletjes mee te spelen zijn. Hij heeft zelfs geleerd de ring uit een bak met water te halen. Een hele slimme hond en dito poes, die dus precies passen bij de Maartje zoals ik haar heb leren kennen.

Willen jullie meer van Maartje lezen, kijk dan op: MaartjeS.punt.nl

Lieve Maartje, het is zo bijzonder hoe jij omgaat met je ziekte dat het hoog tijd is dat ook anderen daar kennis van nemen. Ik wens je een prachtige tijd toe met alle liefs en warmte die je zo gul uitdeelt aan anderen. Ik hoop dat het ooit beter met je zal gaan, want dat verdien je.
Een hele warme omhelzing van mij.

Tot de volgende keer!

6 gedachten over “Maartje – 19 mei 2013”

 1. Mooi gebaar Riet. Gelukkig kende ik Maartje haar schrijfsels al. Ze is inderdaad heel bijzonder.

 2. Wow, Amen, kan er niet meer aan toevoegen. Wat ontzettend mooi beschreven. En zo is Maartje ook. De Maartje die ik ken. Mooi omschreven zeg.

 3. Liefste Riet, Wat fijn dat u ook Maartje even een hart onder de riem steekt.Zij is idd een héééél moedige,kunstzinnige jonge dame waarvan ik ook de blogs lees en zo vaak stil word van haar schrijfsels.Ze leeft haar leven in haar hoofd en kan zo dat tikkeltje geluk eruitpikken.Gelukkig heeft ze ook een hele lieve, altijd klaarstaande mam die haar toelaat ziek te zijn!!!Zovele anderen begrijpen ME niet en Maartje word niet bestempeld als lui of nog andere dingen (die ik vaak naar het hoofd geslingerd krijg).Zij heeft ‘ECHTE ‘ steun en dat is fijn voor haar.Zo zou het voor velen net dat tikkeltje makkelijker zijn om door te blijven vechten…
  Maartje je bent altijd een bloem in de wei die steeds bloeien wil…Hou je goed ,zet em op en versla dat lelijke beest dat tegen jou wil ingaan…
  Groetjes vanuit Belgie…hughs

 4. Maartje is een ware inspiratiebron… ik heb haar al “gedeeld” op fb… zij is gul met schoonheid en liefde. Mensen zoals Maartje zijn belangrijk. Wanneer de gezonde mens klaagt over wat niet gaat zoals hij zich had voorgesteld, dan kan “Maartje” lezen zeker helpen…

  1. Jullie hebben allemaal helemaal gelijk.
   Maartje is een heel bijzondere jonge vrouw.
   En dat is de reden dat zij deze aandacht verdient.
   Riet

Reacties zijn gesloten.