TV-opnames voor Kassa (VARA) – 15 mei 2013

TV-opnames voor Kassa (VARA)

De laatste uitzending van dit seizoen van het consumentenprogramma Kassa van de Vara is voor een deel gewijd aan de zorg. Zorg waar ik ook mee te maken heb sinds ik door een hernia een zenuwbeschadiging heb opgelopen en nu mijn dagen in bed doorbreng met heel veel pillen en andersoortige medicatie.

Deze keer gaat het over verspilling. Er wordt op grote schaal geld verspild in de zorgsector en ik hoop door het geven van een interview een bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen van deze hoge kosten. En dan met name over het verspillen van heel veel euro’s aan te veel verstrekte medicatie.

Heel veel mensen gebruiken dagelijks medicijnen. Toch kan het gebeuren dat er medicijnen over zijn. Dat kan komen omdat de arts je een ander middel voorschrijft omdat dat beter werkt of omdat je last krijgt van de bijwerkingen van de medicatie. Zeker als je zo als ik chronisch ziek bent en heel veel medicatie gebruikt. Lang niet altijd gaat het goed en aangezien ik meteen voor drie maanden voorraad krijg, heb ik regelmatig medicatie over. Alles bij elkaar nu een hele tas vol.

Al deze overgebleven medicijnen kunnen niet terug naar de apotheek om opnieuw verstrekt te worden aan andere patiënten. Nee, het wordt vernietigd. En datzelfde gebeurt ook met verbandmiddelen of allerlei hulpmiddelen die binnen worden gebracht als er thuis echte verpleging of terminale zorg wordt geleverd.
Ik bewaar het dan ook nog volgens de voorschriften, in een donkere lade op kamertemperatuur. Dat zijn de voorschriften van de apotheek maar ook dat maakt niets uit. Niet meer gebruikt? Dan vernietigen.

Zo langzamerhand wordt deze verspilling steeds duidelijker. Ik vond het nodig hierover aan de bel te trekken en dat heeft tot gevolg gehad dat vandaag de Vara met 3 mensen hier is geweest voor een interview met me. Er zijn heel veel stukjes gefilmd; sommige stukjes zijn wel drie of vier keer over gedaan zodat er straks gekozen kan worden uit de verschillende opnames over hetzelfde stukje.

Het was leuk om te doen. Ik kan gelukkig redelijk uit mijn woorden  komen en ik was totaal niet zenuwachtig. Het ging niet om mij maar om de boodschap.
Gisteren al de kapper aan huis geweest om mijn haren netjes in de krul te maken (nou ja, mooi te föhnen dan), vanmorgen de lieve P2 (Pauline van de thuiszorg) die me heeft geholpen met optutten nadat Jeannet met had geholpen met douchen en aankleden.

Jan is in beeld als mijn mantelzorger. En naast mijn oproep om de verspilling tot staan te brengen en te pleiten voor een alternatief systeem van medicatie voorschrijven zodat het vrijkomende geld gebruikt kan worden om de bezuinigingen die nu in de zorg worden doorgevoerd gedeeltelijk terug te draaien. Er zijn alternatieven. Dat weet ik omdat ik daar zelf gelukkig binnenkort mee ga starten. Ik heb het dan over de medicijnenrobot waar mensen die chronisch medicatie gebruiken per slikmoment een zakje op een rol krijgen voor maar 14 dagen. Er hoeven dan veel minder medicijnen vernietigd te worden en als er dan ook nog een mechanisme wordt bedacht om teruggebrachte medicatie opnieuw in te zetten, maakt me dat gelukkig.

De uitzending van Kassa is op 25 mei om 19.25 uur. Allemaal kijken dus…

Een gedachte over “TV-opnames voor Kassa (VARA) – 15 mei 2013”

  1. Beste Riet,
    Alvast iemand die de koe bij de hoorns gevat heeft voor uw Nederlandse lotgenoten en alle Nederlanders eigenlijk.Nu afwachten wat er ECHT gebeuren zal,de eerst stap is gezet.
    Hopelijk heeft deze opnamedag u fysiek niet te erg uitgeput en kunt u nu met een gerust hart naar dromenland gaan.Morgen is een nieuwe dag zoals je zelf ook al zei en ja dan zien we wel weer…Hughs lieve Riet

Reacties zijn gesloten.