Niet teren op je man – 11 mei 2013

Niet teren op je man

Vanmorgen stond er een pagina op NOS Teletekst waarin Minister Jet Bussemaker van onderwijs (PvdA) vrouwen oproept om ervoor te zorgen dat ze in financieel opzicht minder afhankelijk van hun man moeten worden. Van de vrouwen die werken, is maar de helft economisch zelfstandig, waarschuwt ze.
Veel gehuwde, niet-werkende vrouwen lijken zich niet te realiseren dat ze niets hebben om op terug te vallen als het inkomen van hun man wegvalt, zegt ze.
Vrouwen moeten af van hun “eeuwige schuldgevoel over hun gezin”. Ze zouden zich eerder schuldig moeten voelen dat de overheid zoveel in ze geïnvesteerd heeft, zegt Bussemaker. Ze wijst daarbij op de onderwijsbijdragen aan studies.

Toen ik dit hoorde en daarna zelf las, is mijn mond zo ongeveer open blijven staan.
Weet Jet Bussemaker dan helemaal niets van vrouwen? Ik betwijfel het inderdaad.
.
Ik kan haar vertellen dat er twee soorten vrouwen zijn. Er zijn vrouwen die er bewust voor kiezen om hun kinderen zelf op te voeden. En daarnaast zijn er vrouwen die wel willen werken maar daar domweg niet aan toe komen. En dat komt door het kabinet waar zij zelf nu deel van uit maakt en van de kabinetten hiervoor.

Ja, ok, de overheid heeft bijgedragen aan studies, maar dat wordt dan ook dubbel en dwars terug betaald. . Bovendien zijn het de vrouwen die kinderen krijgen en niet de mannen. Vrouwen hebben van nature hun beschermingsdrang ten opzichte van hun kind. Als je er voor kiest om zelf je kinderen op te voeden, dan moet je je ook realiseren dat het je eigen keus is en dat je daarvoor mogelijk de consequenties moet accepteren. Maar de vrouwen die wel graag willen werken? Gaat Jet Bussemaker werk voor ze vinden? En gaat ze ook de kosten van de kinderopvang zodanig verlagen dat het weer rendabel wordt om te gaan werken? Dat is ook een cadeautje van de overheid. Net zoals het feit dat de werkeloosheid nog nooit zo hoog is geweest als nu, waardoor heel veel vrouwen niet eens aan de bak kunnen komen. 

Wat zou er anders zijn als mannen de kinderen kregen? Zou ze dan ook tegen de mannen roepen dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen inkomen? Of gebruikt ze daar dan andere woorden voor..
Hoe is het mogelijk dat je als minister van onderwijs in dit kabinet waar het woord bezuinigen in grote koeienletters bovenaan staat waardoor er steeds minder mensen een beroep kunnen doen op de overheid, dit soort onzin uitkraamt.

Het is niet alleen zo dat de vrouwen zich schuldig moeten voelen. Nee,wij vrouwen kiezen heel bewust! Maar negen van de tien keer is onze keuze niet te realiseren, juist vanwege alles waarop gekort wordt.
Was het maar mogelijk om zelf te kiezen, je eigen gang te gaan  Dan waren er misschien wel veel meer werkende moeders. Dus ga ze nu niet opjagen want dat is zo tegenstrijdig. Geen banen, geen mogelijkheden voor werkende moeders. Veel kinderopvangorganisaties gaan failliet dus is het zoeken naar opvang die nog wel betaalbaar is. De kosten zijn werkelijk enorm hoog en dus is het veel voordeliger voor vrouwen om niet te werken.
En dan is het ook nog eens zo dat vrouwen nog steeds niet gelijkgesteld zijn aan mannen. Er blijven verschillen bestaan, niet alleen qua verdienste maar ook wat betreft andere dingen.

Dus Jet, regel dat er werk komt, dat er betaalbare kinderopvang is en ga dan pas eens zeuren over vrouwen die niet zelfstandig genoeg zijn. Ik wacht op je reactie!