Tulpenroute – 9 mei 2013

Tulpenroute

SAMSUNGIeder jaar opnieuw wordt er in de Noordoostpolder een tulpenfestival gehouden. Er zijn inmiddels zoveel bollenkwekers in Flevoland dat het de moeite waard is de bontgekleurde bollenvelden te bewonderen.
Het is inmiddels een groot spektakel geworden. Want ook in Oostelijk Flevoland, het deel waar wij wonen, komen steeds meer bloeiende bollen te voorschijn.

Akker na akker kleurt eerst groen en daarna komen de meest bonte kleuren te voorschijn. Al snel, nog in SAMSUNGvolle bloei, worden de tulpen gekopt. Dat wil zeggen dat met behulp van een machine de bloem van de steel wordt geknipt zodat de kracht in de bol zal gaan zitten en niet verder in de bloem terecht komt. Want de bollenboeren gaan niet voor de schoonheid van de gekleurde velden. Nee, de verkoop van de bollen is het belangrijkste. De bollen gaan bijna allemaal naar het buitenland. De V.S., maar ook naar Australië en China. Overal zie je grote kisten bij de boerderijen staan waarin de bollen terecht komen als ze gesorteerd zijn.

Er is veel menskracht nodig om bollen te verhandelen. De machine die de bloemen kopt laat wel eens een bloem staan en zogenaamde nakoppers lopen dan met een mesje door de velden om ook die bloemen af te snijden. De bloemen zelf liggen dan op een grote bult ergens in een hoek van het veld te verkleuren.
Na het koppen worden de bollen naar boven gehaald zodat ze kunnen drogen en daarna worden ze vaak showtuin_5_meinog handmatig gesorteerd op grootte en kwaliteit voordat ze de kisten ingaan om verkocht te worden. Al met al dus best veel werk.

Het hele festival duurt slechts een paar weken want de bollen bloeien maar kort natuurlijk. In de Noordoostpolder is zelfs een hele route uitgezet die je via allerlei landbouwweggetjes bij de bloeiende velden brengt. Overal langs de route wordt gezorgd voor aanvullende bijzonderheden.
Zo zijn er boerderijen waar je een rondleiding kunt krijgen, worden er workshops gegeven over allerlei hobby-achtige zaken die vaak door de boerinnen als bij verdienste worden opgezet. Ook worden natuurlijk tulpen en bollen verkocht. Je kunt in de Tulpentuin zelf je bloemen plukken, je betaalt per hoeveelheid gewicht. Bovendien is er vaak een hapje en een drankje te koop. Inmiddels trekt het festival rond de 50.000 bezoekers per jaar.

SAMSUNGDit jaar is de route langer bewegwijzerd. Dat komt omdat de bloei  vergeleken met vorige jaren behoorlijk vertraagd is. Je kunt nu nog tot tenminste 12 mei de route volgen. Verder zijn er proeverijen, wordt de mooiste mozaïek gekozen, wordt er een symposium over de landbouw gehouden en is er een wandeltocht te maken van ongeveer 40 kilometer. Zelfs een wedstrijd met een step staat op het programma.
Maar uiteindelijk draait het allemaal om de bloeiende bloembollen. Het is een genot de verschillende gekleurde velden in je op te nemen.

Vanmiddag neemt Jan me mee langs een aantal van de bloeiende velden. Ik verheug me er erg op. En als we terug zijn, zal ik dit blog voorzien van de foto’s die ik hoop te maken als er tenminste nog het een en ander bloeit en nog niet gekopt is. Genieten jullie mee?SAMSUNG

Tot de volgende blog!