Tanden thuis, excessen in de sport – 23 april 2013

Tanden thuis, excessen in de sport

Afgelopen weekend gebeurde er weer eens iets in het voetbal waarvan ik ben geschrokken.
Nou weet ik natuurlijk dat er eigenlijk ieder weekend wel ergens iets gebeurt op een sportveld.
Maar het lijkt erop dat de excessen steeds meer toenemen.

Natuurlijk is er de dood van de grensrechter uit Almere door mishandeling in december. Ik kan niet geloven dat er daarna nog steeds wekelijks op voetbalvelden spelers of scheidsrechters geschopt, geslagen of beledigd of gediscrimineerd worden. Maar het is wel zo. Hoe vaak hoor je niet opnieuw dat een club wordt geschorst, uit de competitie wordt gehaald of dat een speler voor een aantal wedstrijden wordt geschorst en/of een geldboete krijgt. 

En het is niet iets van de laatste tijd. Ik herinner me ook de doodschop waarmee een voetballer voor zijn leven gehandicapt werd. Het lijkt erop dat de meeste incidenten plaatsvinden bij voetbal. Maar ik herinner me ook de taferelen van wielrenners die op de vuist gingen of een kopstoot uitdeelden of een kunstrijdster die een concurrente probeerde uit te schakelen. Toch lijken die incidenten minder op de voorgrond te komen, dan voetbalincidenten.

Het lijkt wel of de straf er niet meer toe doet. Zovelen blijven gewoon doorgaan met dit gedrag.
Ik blijf me afvragen waarom. Totaal geen respect meer wordt er blijkbaar met de paplepel al ingegoten.
Men heeft overal RECHT op, eist dat zelfs, maar dat daar ook PLICHTEN tegenover staan, weet niemand meer.

Afgelopen weekend was er het bijt-incident van de voetballer Suarez. En dit was niet de eerste keer. Toen is hij voor een aantal wedstrijden geschorst en kreeg een geldboete. De enige passende straf nu is wat mij betreft een schorsing voor het leven en ontslag bij zijn club. En deze straf geldt voortaan ook voor iedere andere sporter die over de schreef gaat. Bovendien moet ook de club boeten door ze punten te laten inleveren of uit competitie te halen. Het is volgens mij de enige manier om hier paal en perk aan te stellen. Laat de wereldbonden van de diverse sporten maar richtlijnen opstellen bij welke overtreding deze straf geldt en daar mag niet meer mee gesjoemeld worden. Misschien dat dan de jaren van het verstand komen en tanden daar blijven waar ze horen, namelijk in je mond!

Tot de volgende keer!