Boeken – 19 april 2013

Boeken

Als je onze woonkamer binnenkomt zie je links de eettafel en daarachter een boekenkast die zich van plafond tot vloer over de hele achterwand uitstrekt. Als je naar rechts kijkt, zie je de zithoek en voor het raam lig ik dan op mijn bed/troon.

In die boekenkast staan heel erg veel boeken, maar lang niet alles wat we hebben staat hier in de kast. In de voorkamer is tussen de schouw en de muur ook nog een kast gemaakt en de tafel in de kamer heeft een extra blad en dat ligt ook voor meer dan de helft vol met stapels boeken.

Op een van de slaapkamers boven is dan de laatste boekenkast te vinden. En hierin staat alles wat de kinderen hebben gekregen en gelezen. Hier vind je dus de Arendsoog boeken en zo ongeveer alles over de broers Hielke en Sietse van de Kameleon. Ook een meter aan Suskes en Wiskes ontbreekt niet.
Alle voorleesboeken zoals de Jip en Janneke-bijbel en dikke sprookjesboeken en de boeken van W,G, van der Hulst met allerlei soorten verhaaltjes kun je daar vinden.

Beneden hebben we een rare verzameling. Er staat werkelijk van alles wat. Er is een plank met poëziebundels. De literatuur is uiteraard vertegenwoordigt. En dat gaat van Louis Paul Boon tot Arthur Japin en van Hubert Lampoo tot Conny Palmen. Jan Siebelink ontbreekt niet, van Vestdijk staan er het een en ander maar die boeken die ik in één adem heb uitgelezen zoals ‘Nooit meer slapen’, ‘De donkere kamer van Damocles’ laten zien dat ik een liefhebber ben van W.F. Hermans. ‘De ontdekking van de hemel’ van Mulisch is nou net weer zo’n geval waar ik niet doorheen kom. Veel te langdradig en te ingewikkeld. Ik ben trouwens nooit een groot fan van hem geweest. Wel van Hubert Lampoo wiens boeken ik voor mijn lijst leerde lezen op de middelbare school. Iedereen viel toen op Wolkers met ‘Turks Fruit’ en ‘Een roos van vlees’ en ‘Terug naar Oegstgeest’ maar Lampoo schreef op een manier die me raakte. Vooral zijn boek ‘De komst van Joachim Stiller’ was een soort van openbaring voor me.

Natuurlijk is er ook een tijd geweest dat ik verslingerd was aan thrillers. Nog ver voor de tijd dat er steeds meer dames-schrijfsters kwamen die zeer populair werden zoals Susanne Vermeer en Saskia Noort, las ik boeken van Patricia Cornwell met haar boeken over de patholoog-anatoom Kai Scarpetta, van Ruth Rendell, van Carol Clarke, Karin Slaughter en Iris Johanson. Ook staan er bijna alle Ludlums naast alle boeken van Elizabeth George. Toch zijn dat niet mijn allerliefste lievelingsboeken. Dat zijn ook niet de boeken van Jean Auel, de serie Aardkinderen ook al zijn dat ook fijne leesboeken.

Verder staan er boeken over schilders, over kunst, vogel- en natuuratlassen, allerlei boeken over geschiedenis, de hele dikke vernieuwde Bosch-atlassen waar nog heel veel in gebladerd wordt en de boeken van Mart Smeets. Ook vind je er de ‘rode’ literatuur van Jan. Daarin kun je bijvoorbeeld van alles vinden over Che Guevara, maar ook over de huidige politiek. Er staan prachtige bloemen- en plantenboeken voor de tuin, naslagwerken over bijvoorbeeld fotografie en mijn hele bibliotheek met handwerkboeken. Heel veel brei-, haak-, naai- en knutselboeken met allerlei patronen maar ook boeken om de techniek van iets te leren zoals bijvoorbeeld weven in een ronde cirkel etc. Er is minstens een hele plank gewijd aan wielerliteratuur, ook al moet je hier het woord literatuur niet al te letterlijk nemen. Alhoewel, Tim Krabbé is ook vertegenwoordigd en dat is dan weer echte literatuur.

En dan ben k nu wel toe aan mijn lievelingsboeken, geschreven door Diana Gabaldon. Zij schreef de Reiziger-cyclus, een serie boeken over een verpleegstergenaamd Claire die via een stenenkring in een tijd twee eeuwen eerder belandt en daar Jamie ontmoet, een Schotse strijder en samen beleven ze de oorlog tussen de Schotten en de Engelsen, maken de overtocht naar het net ontdekte nieuwe land Amerika en bouwen daar een bestaan op. Claire gaat wel nog een keer terug naar het heden om de dochter te baren die ze verwacht en als deze volwassen is besluit ze terug te gaan naar Jamie.
Ondertussen probeert ze in de huidige tijd te achterhalen wat er van Jamie geworden is en neemt ze wel haar kennis mee als ze arts wordt voordat ze uiteindelijk teruggaat. Haar dochter Brianna met haar man volgen  Claire naar het verleden en krijgen daar hun kinderen.

Het is een fantastisch geschreven verhaal. Als je er eenmaal aan begint, kun je echt niet meer stoppen met lezen. Er is echter één ding dat maakt dat ik ze niet kan herlezen. Elk boek uit de serie weegt zoveel dat ik ze niet kan vasthouden. Elk deel is namelijk minstens 10 centimeter dik, dus je snapt dat ze niet meer te tillen zijn. Ik ga wel nakijken of ze via mijn daisy-speler te vinden en te beluisteren zijn, want dat lijkt me echt geweldig. Tot nu toe heb ik het zo gedaan dat ik bij elk nieuw deel dat uitkwam ik weer in deel 1 begon en dan als laatste het nieuwste boek. Er zijn nu acht delen en deel zeven en acht heb ik niet meer kunnen vasthouden. En ik wil zo graag weten hoe het met Jamie en Claire afloopt. Maar dat is dus nog altijd koffiedik kijken. Ik zal het jullie laten weten als ik het kan beluisteren.

Tot de volgende keer!

 

2 gedachten over “Boeken – 19 april 2013”

 1. Hallo Riet,
  Wat een toeval eigenlijk.Ik lees je blog en daar staan een aantal boeken in die ook ik in de middelbare school als verplicht leeswerk verslonden heb nl Hubert Lampo en de Komst van Joachim Stiller;die heb ik in het Duits moeten lezen op de Normaalschool.
  Het lezen van boeken nu is voor mij ook een zwaar karwei.Ten 1e onthou ik niks meer als ik het gelezen heb en ten 2e kan ik ze ook niet meer vasthouden om te lezen wegens te pijnlijk en te zwaar.Dat Daisy- ding ken ik echter niet ,is dit een vorm van e-books=boeken op de tablet lezen?
  Ik heb ook al die Biotène mondspoeling via internet teruggevonden, niet alle produkten zijn in Belgie verkrijgbaar maar ik kan alvast beginnen spoelen en hopen op een goed resultaat.Nog eens bedankt dat je mij liet weten wat jij nam.
  Ben echt stikkapot v het werk deze week.De eerste werkweek na 3 maanden platte rust!!!
  Morgen dan nog wat kilometervreten om naar Leuven te rijden naar de dietiste van Prof.De Meirleir want mijn voedselallergien houden mij nog ver weg van beter voelen,dus weer een zware dag voor de boeg.
  Hopelijk voelt u zich niet te beroerd dezer dagen en kunt u een klein beetje genieten van de weinige streepjes zon…
  Tot later eens.
  Groetjes Mich

  1. Een daisy-speler is een apparaat waarmee je naar boeken kunt luisteren. Je kunt de boeken op een soort cd-schijfje thuis ontvangen en in de speler stoppen. Maar ik heb ook een online-verbinding en kan dan boeken op mijn boekenplankje zetten bij de bibliotheek en zo luisteren. Kijk maar eens op de website van Aangepast Lezen in Nederland. Daar kun je van alles vinden over daisy-spelers. Ik ben erg erg blij mee. Geen boeken meer tillen, alleen maar de knop induwen en rustig luisteren. Fijn weekend en veel sterkte. Groet van Riet

Reacties zijn gesloten.