Gecellig – 17 april 2013

Gecellig

Op 27 en 28 april aanstaande vindt er in de Blokhuispoort in Leeuwarden een benefietevenement plaats met de naam Gecellig.
Gecellig is een benefietevenement om aandacht te genereren voor de meest prominente vorm van vrijheidsberoving in Nederland: huiselijk en seksueel geweld. Waarom? Omdat er jaarlijks bijna een miljoen meldingen van huiselijk en seksueel geweld zijn. En daarover wordt gezegd dat het aantal meldingen nog niet eens de helft is van het daadwerkelijke aantal delicten.
Ook sterven jaarlijks zeventig vrouwen en vijftig kinderen aan de gevolgen van dit misbruik.

Op 27 april 2013 laten tachtig mensen zich volledig rechtenvrij vierentwintig uur lang opsluiten in de cellen van de Blokhuispoort (oude gevangenis te Leeuwarden). Om toch enkele rechten te krijgen zullen zij hun eigen netwerk via social media moeten aanspreken om rechten voor ze te ‘kopen’. Met deze actie wil Gecellig zoveel mogelijk geld ophalen voor Fier Fryslân: de organisatie die zich inzet tegen deze geweldsdelicten en opvang biedt aan slachtoffers. De opzet is € 10.000,- bijeen te krijgen.

De opbrengst gaat naar De Garaasje. Dit wordt een nieuw centrum voor slachtoffers van kinder- en mensenhandel. Ze zijn voor de bouw hiervan enkel afhankelijk van sponsoren en hebben daar nog veel geld voor nodig. Hiernaast schenken we een deel van de opbrengst aan Fier, zodat Fier een onderwijsprogramma kan ontwikkelen voor voorlichting en preventie, speciaal ontwikkeld voor basisscholen.

Op 27 en 28 april 2013 is de Blokhuispoort dus weer een gevangenis.

Programma:
Vanaf 13:30 uur lopen de deelnemers van Gecellig vanaf de Harmonie naar de Blokhuispoort. Daar worden ze door bewakers om 16:00 uur naar hun cel geloodst en gaat de deur op slot. Het programma voor deelnemers? Vierentwintig uur vastzitten in een cel. Zonder rechten.

Als ze toch iets willen moeten ze vertrouwen op hun eigen vrienden of familie. Zo kan een broodje met een kop koffie €25,- waard zijn, of kunnen ze even luchten op de binnenplaats. Dat kost dan wel €50,-. En dat geld moet komen van diezelfde vrienden of familie. Via social media als Facebook en Twitter kunnen ze mensen oproepen rechten voor hen te kopen en zo het benodigde geld bijeen te krijgen. 

Ondertussen is er buiten wel een interessant programma: sprekers die dieper ingaan op het thema, bands, DJ’s etc. Onderdeel daarvan zal het gedicht ‘Vrijheid’ van Marion Bloem zijn, ingeleid door mijn lief, voorgedragen door de Friese zangeres Anneke Douma, gevolgd door een video-vertoning over Vrijheid, gemaakt door Liesbeth Massar. De volgende dag om 16:00 uur komen de mensen vrij. Hun vrijlating wordt natuurlijk met een feest gevierd.

Op het Bevrijdingsfestival van 5 mei wordt de totale opbrengst bekend gemaakt.

Wil je meer weten over dit evenement, kijk dan op :
http://gecellig.nl/category/home/

Als je beseft dat bijna de helft van de Nederlandse bevolking (45 %) ooit slachtoffer is geweest van huiselijk geweld en dat 40 % van de vrouwelijke bevolking vóór hun zestiende verjaardag al één of meerdere ervaringen heeft opgedaan met seksueel geweld en dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, besef dan ook hoe belangrijk het is dat dit onder de aandacht komt. En ook hoe noodzakelijk het is dat er geld wordt ingezameld voor de opvang van slachtoffers en de nodige voorlichting. Daarom beveel ik dit evenement van harte aan. Je kunt alleen doneren, maar ook nog deelnemer worden die zich laat opsluiten, een eigen  actie beginnen om geld op te halen of deelnemers steunen. Je vindt het allemaal op de website. Reden genoeg om daar even te kijken, het is de moeite waard.

Tot de volgende keer!.

 

Een gedachte over “Gecellig – 17 april 2013”

Reacties zijn gesloten.