Hospice in Dronten – 8 april 2013

Hospice in Dronten

Sinds een jaar of twee ben ik gebruiker van Twitter geworden. Daar zal wel een woord voor zijn, maakt dat schiet me nu even niet te binnen. Niet dat ik een fanatieke plaatser van twitterberichtjes ben, nee. Ik lees liever wat anderen tweeten en ik kan zo de achterliggende nieuwsfeiten van de mensen die ik volg lezen om op de hoogte te blijven van allerlei interessante berichten.
Wel heb ik ingesteld dat ik toestemming moet geven aan mensen die me willen volgen want ik ben niet gediend van allerlei spamtweets.

En zo kreeg ik vanmorgen een verzoek van het Hospice te Dronten wat mij wil volgen. Dat is voor mij een hele mooie gelegenheid om hier iets over te schrijven. Ook al gaat het om een plaatselijk initiatief, ik  hoop dat er een aantal Drontenaren zijn die mijn blog hierover willen delen  Want ik draag het hospice een zeer warm hart toe.

Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn het is als er iemand aanwezig is om degene die sterven gaat, psychisch te ondersteunen. Ook de naasten van de stervenden kunnen hun verhaal kwijt en worden op een hele fijne manier opgevangen als zij hun verdriet over wat komen gaat, willen uiten.
De vrijwilligers van een hospice nemen bepaalde zaken over, bijvoorbeeld het waken bij de stervende ’s nachts, zodat de familie weer even kan bijkomen. Ze zetten je op het juiste moment iets te drinken voor, leggen een arm om je schouder als het je even te veel wordt en ze weten precies wat ze moeten doen om het de stervende zo comfortabel mogelijk te maken naast natuurlijk de verpleegkundige zorg en de bezoeken van de arts. Het was een weldaad, ook al hebben we er maar drie dagen gebruik van gemaakt toen mijn vader zijn laatste levensfase inging.

En nu is er sinds 2011 een stichting opgericht voor de realisatie van een hospice in Dronten.
Er is inmiddels een pand geschikt gevonden om daar een hospice van te maken. Maar daarnaast is al een tijd een groep vrijwilligers actief die stervenden thuis begeleiden. Het is fantastisch werk dat deze vrijwilligers doen. Het is echt vrijwilligerswerk maar er horen wel diverse cursussen bij die je moet volgen. Natuurlijk zijn er ook bijeenkomsten waar de mensen van de vrijwilligersgroep hun verhalen kwijt kunnen en hun ervaringen kunnen uitwisselen en leren van elkaar.
Ik zou graag vrijwilliger zijn geworden, maar dat is in mijn situatie uitgesloten. Maar dat weerhoudt me er natuurlijk niet van om het hospice onder de aandacht te brengen.

De financiering van een hospice is vaak een groot struikelblok. Natuurlijk komt er geld van de ziektekostenverzekering van de stervende en uit de AWBZ maar deze kosten zijn voor de verpleegkundige en artsen zorg. Daarnaast is er veel geld nodig voor de investeringen en de exploitatie, voor de informatie en communicatie. Daarom is er in Dronten voor gekozen  om naast de Stichting Hospice meteen een Stichting Vrienden van het Hospice op te richten. Deze laatste stichting houdt zich bezig met het werven van donateurs, founders, sympathisanten, sponsoren etc. Ook verzorgen zij de informatie en communicatie met de samenleving.

Ik weet bijvoorbeeld dat er boekverkopen zijn waarvan de opbrengst naar het hospice gaat. Ook diverse organisaties zoals de Lions, de Rotary en de Ladies Circle houden acties ten bate van het Hospice. Ik hoop dat heel veel mensen zich realiseren dat ook zij eens aan het einde van hun leven komen en dat het dan heel fijn zou zijn als er iemand was die jou en je familie tot steun kan zijn in die laatste levensfase. En iedereen die meer wil weten over dit hospice, kan terecht op de volgende webpagina: http://www.hospice-dronten.nl/.

Ik ga nadenken over een manier om dit hospice te sponsoren en ik sta open voor allerlei suggesties van wie dan ook die een leuk idee heeft om aan geld te komen. Reageer op mijn blog of via Twitter @rolstoelmuis of Facebook. Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties. En uiteraard zal ik jullie op de hoogte houden van wat er gaat gebeuren.

Tot de volgende keer!

 

2 gedachten over “Hospice in Dronten – 8 april 2013”

  1. Natuurlijk deel ik deze pagina graag lieve Riet! Deze week gaan de eerste vrijwilligers al deelnemen aan de landelijke trainingsdagen. Ik ben blij dat ik mee mag.

  2. Natuurlijk deel ik deze pagina graag met je lieve Riet! We zijn zo erg blij met dit soort initiatieven.

Reacties zijn gesloten.