Thuiszorg – 7 april 2013

Thuiszorg

Gisteren stroomde het Malieveld in Den Haag vol. Vol met thuiszorgmedewerkers, zorgvragers die afhankelijk zijn van thuiszorg, vakbondsleden, politici en sympathisanten. Waarom vraag je je misschien af? Al deze mensen maken zich erg ongerust over de kabinetsplannen voor de thuiszorg. Het kabinet VVD-PvdA heeft voor de komende jaren plannen gemaakt om de kosten voor de zorg fors te verminderen.

De plannen houden onder meer in dat:
– alle AWBZ-zorg wordt overgeheveld naar de gemeenten maar wel met veel minder geld om de zorg uit te voeren;
– mensen worden niet meer opgenomen in verzorgings- en verpleeghuizen tenzij daar geen enkele andere mogelijkheid voor is;
– de huishoudelijke hulp wordt in 2014 al fors verminderd en in 2015 helemaal afgeschaft. Alleen zorgvragers in de bijstand komen nog in aanmerking voor huishoudelijke hulp;

En dit zijn dan in het kort de meest akelige plannen die ik ooit gehoord heb. En met mij maken vele anderen zich daar terecht zorgen om. Het kabinet wil wel dat mensen langer thuis wonen, maar de benodigde zorg blijft achterwege. Ik heb zelfs Minister President Rutte horen verkondigen dat er in de huishoudelijke tak van de Thuiszorg 100.000 mensen ontslagen zullen worden. En dat terwijl er wordt verwacht dat mensen langer thuis wonen. Ik geloof niet dat ze zich echt bewust zijn van wat de uitwerking van de plannen zal veroorzaken, namelijk alleen maar ellende en chaos.

We krijgen te maken met gemeentelijke willekeur en zelfs persoonlijke willekeur. Degene die goed kan praten, krijgt het meeste voor elkaar terwijl er meer dan genoeg mensen zijn die hun mond niet open durven doen, niet durven vragen of niet weten hoe ze hulp of de juiste zorg kunnen krijgen.
Als alles over is gedragen aan de gemeentes maar het geld wordt niet geoormerkt als bestemd voor de betaling van de zorg, zullen er bijvoorbeeld meer lantaarnpalen komen en de bosjes en struiken beter onderhouden worden of wordt het bijbehorende geld in de algemene reserves van de diverse gemeenten opgepot of worden er tekorten mee gedekt. En dat is niet hoe het moet.

En dat allemaal is dus precies de reden dat er gisteren is gedemonstreerd. Ook door Jan!. Niet omdat we bang zijn dat we geen thuiszorg meer zullen krijgen Nee, want wij hebben het geluk dat we het kunnen betalen. Maar we maken ons wel heel veel zorgen over de grote groep mensen die dat niet meer kunnen. Zeker als je ook de andere bezuinigingen in ogenschouw neemt die dit kabinet oplegt aan iedereen omdat de top van banken, verzekeringen enzovoort nog steeds hun hoge salaris en bijbehorende bonussen opstrijkt.

demonstratieEr waren ongeveer vierduizend mensen die samen een manifestatie hielden en in een grote optocht naar de Lange Voorhout liepen waar een petitie getekend door ruim 137.000 mensen werd aangeboden aan de staatssecretaris Martin van Rijn.
Of het wat oplevert zal in de loop van de komende weken duidelijk worden als de kabinetsplannen in de vorm van wetten aan de Tweede kamer zal worden aangeboden. Het is te hopen dat er in de Tweede Kamer mensen zijn die het juiste voorhebben met de zorg en weten dat het om mensen gaat en niet om geld en om cijfers.

Ik ben trots op Jan die voor en namens mij protesteert. Net zoals ik trots ben op al die andere mensen die hier hun vrije tijd aan opgeofferd hebben. En dan kun je wel denken en zeggen dat het geen zin heeft om te demonstreren omdat de plannen toch wel doorgezet zullen worden, maar ik ben dat niet met je eens. Als je niets doet, weet je zeker dat er niets verandert. Dus jammer dat er niet meer mensen waren, het gaat tenslotte om hun baan en om de zorgvragers die straks zonder hulp komen te zitten.

Ik hoop echt dat het verstand terugkeert in de hersenen van het kabinet. Ik wens ze veel sterkte bij het doorvoeren van hun plannen en ik beloof ze vast een hete zomer waarin er meer en meer gedemonstreerd zal worden om hun plannen tegen te houden.

Tot de volgende keer!

Een gedachte over “Thuiszorg – 7 april 2013”

  1. Ksnap niets v die plannen, hoe kunnen ze het doen?! En wat kost het feest op Koninginnedag dan, vraag ik me af en alle beveiliging etc….

Reacties zijn gesloten.