Tijdschriften – 6 april 2013

Tijdschriften

Zolang als ik kan lezen, zijn er in mijn leven boeken en tijdschriften geweest. Over mijn lievelingsboeken en -schrijvers vertel ik een volgende keer, maar vandaag wil ik het hebben over de tijdschriften die een belangrijke rol in mijn leven hebben gespeeld.

Op de lagere school zoals de basisschool toen nog genoemd werd, leerden we lezen en vanaf toen waren er al tijdschriftjes die we van de school kregen en mee  naar huis mochten nemen. Of mijn ouders ervoor moesten betalen weet ik niet meer, maar ik vermoed van wel, want niet ieder kind kreeg er eentje mee. In klas 1 tot en met 3 ging het om de Okki en in de bovenbouw om de Taptoe. Beiden keurige blaadjes met woordspelletjes, een verhaaltje, een vervolgverhaal, een leuke tekening die je te voorschijn kon toveren door streepjes te trekken van het ene naar het andere puntje en nog veel meer. De Taptoe was meer gericht op het doorgeven van kennis. Dat gebeurde door lichtwetenschappelijke artikelen te plaatsen waarin allerlei verschijnselen en technieken werden uitgelegd, zoals hoe een vliegtuig werkt en hoe de boekdrukkunst is ontstaan. Ook hierin stonden de nodige verhalen en vervolgverhalen en allerlei woordspelletjes en woordgrapjes.

Thuis was er geen geld voor een tijdschrift. Ik kan me tenminste niet herinneren dat er ooit een andere blaadje binnenkwam dan het kerkblaadje en het blaadje van Pro Juventute, een vereniging waar mijn vader wel eens wat voor deed in de vorm van gezinsbegeleiding.
Toch las ik wel eens de Panorama, kan ik me herinneren. En de Katholiieke Illustratie. Dat waren een paar bladen die toen al bestonden. Later kwam er wel de televisiegids van de KRO bij en de Marion  waarop mijn moeder was geabonneerd en waar ze de patronen uithaalde voor jurkjes, bloesjes, broeken, rokken, winterjassen en zo voorts. Die Marions zijn hééééeeel lang bewaard gebleven, maar op een gegeven moment waren de patronen zo verouderd dat het echt oud papier werd.

In de jaren daarna kocht ik wel eens een Libelle of een Margriet en toen ik op mezelf ging wonen heb ik op beide bladen  langere of kortere tijd wel een abonnement gehad op een of allebei de bladen. Toen ook kwamen er de bladen bij die te maken hadden met datgene waar mijn interesse naar uit ging. Ik werd lid van de Waddenvereniging, Milieudefensie, Natuur en Milieu en de Dierenbescherming. Elk lidmaatschap leverde een tijdschrift op wat ik toen nog altijd helemaal las en bewaarde. Toen ik Jan ontmoette hebben we één Milieudefensie en één Waddenvereniging lidmaatschap opgezegd, want dubbel was wat overdreven.

In de jaren die volgden bleven er wat vrouwenbladen in huis komen. Ik kan me niet herinneren of we voor onze kinderen ook een tijdschrift hadden. Wat ik wel weet is dat ze allebei gek waren op Suske en Wiske en daarvan staat hier nog steeds een hele boekenplank van een meter vol. Iedere maand kwam er een nieuwe uit en die werd altijd gekocht. Later werden er ook oudere exemplaren toegevoegd ook de collectie . Ik naaide heel veel kleding en had dus een abonnement op de KnipMode. En af en toe kocht ik een Burda als er een leuk patroon in stond. En ik breide in  die tijd ook al dus heb ik alle Hema-breiboeken. Die zijn nu heel nostalgisch opnieuw van stal gehaald en uitgebracht. Prachtig! En dan heb ik nog wat oude handwerkbladen waar ik nog wel eens in neus als ik iets zoek. Ook al zo mooi.

Sinds we in Dronten wonen is het aantal tijdschriften dat het huis binnenkomt wel vervijfvoudigd lijkt het wel. Er komt steeds meer bij en ik heb steeds minder tijd om ze te lezen. Het blad Vogels van de Vogelbescherming, de Batavia vanwege ons donateurschap van het herbouwde VOC-schip wat in Lelystad ligt, het blad van het Flevolandschap, het PLUS Magazine omdat we tenslotte wat ouder zijn geworden en voor Jan zijn Tijdschrift Administratie wat zelfs vaak in zijn plastic omhulsel blijft zitten maar echt niet weg mag!. Dan heeft de Quest een poosje rondgezworven door de kamer en ben ik geabonneerd geweest op diverse quiltbladen o.a. van het Quiltersgilde en Quilt en Zo!, allebei hele mooie bladen om inspiratie uit op te doen. Nu viert de breihobby weer de boventoon en heb ik een abonnement op Handwerken Zonder Grenzen en op Simply breien,

Ook ben ik lid van de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde en hun blad Relevant is een must voor iedereen die wel eens bezig is met zijn of haar levenseinde. Jan is natuurlijk lid van de SP en ook dat levert de nodige tijdschriften op. Maar ik kan me niet herinneren wanneer hij een van de twee zelfs maar heeft doorgebladerd. En zelfs de AH en de Jumbo geven tegenwoordig complete tijdschriften uit met recepten en huishoudtips, je kunt het bijna niet meer bijhouden. Bovendien liggen er natuurlijk de nodige Sudoku-boekjes in diverse moeilijkheidsgraad om Jan’s geest te scherpen. Ik begin niet eens aan een boekje met één ster, laat staan dat ik zoals Jan iets met elf sterren heb.

En ik ben vast nog het een en ander vergeten. Oh ja, het blad van de Zonnebloem, van de Ango, van de CRPS-vereniging en dan ook nog wel eens een los exemplaar van Happinezz of het Psychologie Magazine. Al met al veel te veel om nog doorheen te komen. Ik heb besloten om nu maar eens schoon schip te maken en een aantal abonnementen op te zeggen. Dat levert een hoop minder leeswerk en leesstress op omdat je het eerste blad nog niet hebt gelezen en het volgende al weer is verschenen. De enige bladen die overblijven zijn mijn handwerkbladen. Dat levert een hoop tijd op want het is zonde dat er zoveel leesvoer binnenkomt wat dan ongelezen in de lectuurmand verdwijnt tot die uitgemest wordt en alles in tijdschrifthouders of de papierbak van de gemeente verdwijnt. Ik ga echt mijn leven beteren, dat beloof ik mezelf vanaf nu! Geen zware stapels verslepen, en tijdschriften bewaren waar ik tot niet aan toe kom om ze te lezen. Nu Jan ook nog zo ver krijgen, maar dat zal heel wat meer doorzettingsvermogen vergen dan me aan mijn eigen besluit te houden. Ik hou jullie op de hoogte!

Tot de volgende keer!

 

 

Een gedachte over “Tijdschriften – 6 april 2013”

  1. Het lidmaatschap van organisatie, verenigingen of wat dan ook levert meestal ook een tijdschrift op. Het opzeggen van het tijdschrift kan niet wanneer je lid wilt blijven van een partij als de SP. Wat daar in staat is overigens veelal ook in de bladen, de website of op FB al gelezen.
    Mijn keuzes zijn helder denk ik.

Reacties zijn gesloten.