Kanjer Guusje – 30 maart 2013

Kanjer Guusje

‘op de wind heb je geen invloed, wel op hoe je de zeilen zet’

De afgelopen week heb ik iedere keer als ik maar even tijd had en rustig aan het breien was, geluisterd naar het boek “Kanjer Guusje”, geschreven en voorgelezen door haar vader Lowie van Gorp. Ik had al eerder op haar website gekeken en gehoord van anderen over hoe het verhaal van Guusje de aandacht heeft getrokken en hoe haar dood voor veel mensen verdriet opriep.
Vandaag wil ik jullie vertellen wat het verhaal, de foto’s en de filmpjes met mij hebben gedaan.
Daarom moet ik voor degenen die niet weten over wie ik het heb eerst even in het kort iets vertellen over Guusje.

Guusje was een meisje van tien jaar oud met blond haar, een van de zes kinderen van het gezin van Gorp uit Kaatsheuvel. In het voorjaar van 2011 wordt ze ziek en dan blijkt dat ze een heel zeldzame vorm van kinderkanker heeft. Op 30 oktober 2011 sterft Guusje.
Haar vader houdt vanaf het begon een blog bij waarin hij vertelt wat er allemaal gebeurt en wat het doet met het gezin en de omgeving en vooral ook met Guusje.
Inmiddels is zijn blog gebundeld tot een boek waarvan al tienduizenden exemplaren zijn verkocht, ook als e-book en luisterboek. Daarnaast geeft Lowie van Gorp lezingen Daarin vertelt hij over hun ervaringen maar geeft hij ook handvatten hoe om te gaan met kinderen en/of hun ouders/gezinnen die de diagnose kanker te horen hebben gekregen. Met deze handvatten kun je zelf bepalen hoe je met de zieke om wilt gaan.

Vanaf het begin had het boek me in zijn greep. Het verhaal van Guusje doet iets met me. Het raakt me dat een meisje van tien jaar oud de wijsheid in zich heeft hoe om te gaan met de dood en met leven. Ik heb het niet droog gehouden. Wat een moed! De naam KanjerGuusje is dan ook echt op zijn plaats. Ik kan iedereen aanraden het blog, het boek te lezen en te leren hoe je de handvatten die worden aangereikt kunt inzetten voor iedere zieke, niet alleen voor mensen met kanker, maar ook voor andere zieken. Zo maak je het verschil!

Er is een website waar je van alles kunt vinden over KanjerGuusje.
http://guusje-lowie.blogspot.nl/
I
k wens iedereen  veel leesplezier toe. En ik raad je aan een zakdoek klaar te leggen want die heb je wel nodig.

Tot de volgende keer!