Valentijnsdag – 14 februari 2013

Valentijnsdag

Vandaag wil ik het hebben over de liefde. Niet de liefde die overal wordt gepromoot, nee over die liefde gaat dit blog niet.
Het commerciële feest waar Valentijnsdag toe verworden is, loopt naar mijn  idee steeds verder uit de hand. Als de mensen maar geld spenderen aan wat voor rommel dan ook, dan zijn  de winkeliers blij.
En hun leveranciers idem dito. Iedereen mag zijn of haar geliefde laten weten dat je van hem of haar houdt of dat je iemand leuk vindt waar je nog geen relatie mee hebt, maar wel zou willen. En de commercie heeft dit al een aantal jaar geleden opgepikt en maakt eer goede sier mee. Als men maar betaalt voor alles wat maar te maken heeft met Valentijnsdag, is het goed. En hoe meer hoe beter. Ik doe daar niet aan mee en zal er ook nooit aan mee doen.

ooievaarToch wil ik het vandaag hebben over de liefde, namelijk de liefde tussen dieren en dan met name tussen vogels. Heel binnenkort, ik geloof op 1 maart as. opent de website Beleef de Lente weer zijn lenzen. DE website heet dan ook heel toepasselijk http://www.beleefdelente.nl
Er worden veel vogels gevolgd tijdens het broedseizoen, van paring tot uitvliegen van de jongen. En eind juni is het broedseizoen bijna voorbij en gaan de camera’s weer uit.
Ik volg deze site al enkele jaren en geniet er iedere keer weer van wat me voorgeschoteld wordt.
Er worden unieke beelden vertoond, een inkijjkje in het leven van de oehoe, de steenuil, de merel, de mees, de boomklever en ooievaar, de sperwer en verschillende soorten zwaluwen. Zelfs de kiekendief en de havik zijn al eens te zien geweest.

Voor de echte liefhebbers is het ook mogelijk om je aan te melden om samen een logboek bij te houden van de bewegingen van de vogels, bijvoorbeeld hoe vaak er wordt gevoerd, hoeveel prooioverdrachten er zijn en welke prooien door de jongen worden verorberd. In een soort clubhuis kan er ook met anderen gepraat worden over de bijzondere beelden die af en toe voorbij komen. En ook hier gebeuren net als in de mensenwereld af en toe ongelukken. Zo is een van de sperwers vorig jaar aan zijn einde gekomen, en ook heb ik al wel eens gezien dat de jongen van de mezen geen eten genoeg kregen en uit het nest werden

meesjes2 OLYMPUS DIGITAL CAMERA mezen merelgekieperd. De natuur is soms keihard, maar wel heel mooi. En wat me erg opvalt is dat een aantal vogelsoorten erg trouw aan elkaar is. De ooievaars en de roofvogelsoorten blijven bij elkaar zo lang ze leven. Alleen als een van beide vogels overlijdt, wordt er een nieuwe partner gezocht. Mees en merel zijn niet zo kieskeurig, die vrijen met de beste man van hun soort die in de buurt te vinden is en beginnen aan een nestje.

Ik kan iedereen aanraden daar vanaf 1 maart een kijkje te nemen. Je kunt nu al beelden van vorig jaar terugkijken en wil je nu alvast naar livebeelden kijken, volg dan bijvoorbeeld het oehoepaar dat in de Achterhoek al driftig bezig is voor nageslacht te zorgen. De website is hier te vinden: http://volgdeoehoe.nl.
En als je even googelt op live webcams en vogels kom je bijvoorbeeld terecht op http://www.cam.kimopo.com/vogel-webcams.htm

Natuur- en vogelliefhebbers kunnen binnenkort weer hun hart ophalen. En ik doe mee, want het brengt vast een beetje lente in huis, want daar verlang ik naar.

Tot morgen!