Rutger Kopland – 12 februari 2013

Rutger Kopland

Vorig jaar overleed schrijver en dichter en Rutger Kopland. Eigenlijk was zijn naam R.H. van den Hoofdakker. Hij was emeritus hoogleraar aan de RU Groningen. Als dichter publiceerde hij onder de naam Rutger Kopland veertien gedichtenbundels. Een paar weken geleden lazen Jan en ik een gedicht van hem en omdat we dat allebei zo mooi vonden. hebben we een bundel gekocht met al zijn verzamelde poëzie.
Sinds de aanschaf van deze bundel kijk ik er regelmatig een aantal keren per week in en lees zonder enige volgorde of kennis vooraf de gedichten uit de bundel. Vandaag wil ik het volgende gedicht met jullie delen:

Onder de appelboom

Ik kwam thuis, het was
een uur of acht en zeldzaam
zacht voor de tijd van het jaar,
de tuinbank stond klaar
onder de appelboom

Ik ging zitten en ik zatbank-appelboom
te kijken hoe de buurman
in zijn tuin nog aan het spitten
was, de nacht kwam uit de aarde
een blauwer wordend licht hing
in de appelboom

toen werd het langzaam weer te mooi
om waar te zijn, de dingen
van de dag verdwenen voor de geur
van hooi, er lag weer speelgoed
in het gras en verweg in het huis
lachten de kinderen in het bad
tot waar ik zat, tot
onder de appelboom

en later hoorde ik de vleugels
van ganzen in de hemel
hoorde ik hoe stil en leeg
het aan het worden was

gelukkig kwam er iemand naast mij
zitten, om precies te zijn jij
was het die naast mij kwam
onder de appelboom, zeldzaam
zacht en dichtbij
voor onze leeftijd.

Wat zal het fijn zijn om straks als de zomer teruggekeerd is onder de appelboom te zitten en terug te denken aan dit gedicht.

Tot morgen!

Een gedachte over “Rutger Kopland – 12 februari 2013”

  1. Om onder onze appelboom te kunnen zitten moet die boom nog wel aardig groeien. De andere optie is dat wij kleiner worden is niet realistisch.;)
    Er staat straks wel weer een bankje BIJ de appelboom, is dat ook goed?

Reacties zijn gesloten.