Verplicht je huis opeten? – 30 januari 2013

Verplicht je huis opeten? 

De laatste weken staan de telefoons bij de ANBO (Ouderenbond) en de 50Plus partij van Henk Krol roodgloeiend. Wat is er aan de hand in Nederland?
Dat zit zo. Sinds 1 januari 2013, dit jaar dus, moeten ouderen die in een verzorgingshuis of verpleeghuis wonen veel meer betalen als eigen bijdrage voor de zorg de ze ontvangen. Dat komt omdat de regering heeft bedacht dat voor die groep mensen hun vermogen in box 3 meetelt bij het bepalen van de hoogte.
En  het huis dat nog bewoond wordt door een partner of leeg staat of verkocht is en de centjes op de bank gezet als een fijn appeltje voor de dorst c.q erfenis voor de kinderen en kleinkinderen vallen voor deze groep ouderen allemaal als vermogen in box 3.International House of Cards

Ik snap er helemaal niets meer van. Hoe kun je in hemelsnaam bedenken dat deze ouderen, die veelal gedwongen in een verzorgings- of verpleeghuis wonen omdat ze thuis niet voldoende zorg en mantelzorg konden krijgen om thuis te blijven wonen, hun spaarcentjes maar moeten inleveren? Hoe haal je het in je hoofd om deze mensen die er ook niet om hebben gevraagd oud en hulpbehoevend te worden en hun hele leven hebben gewerkt voor die paar rotcenten die ze nu nog hebben, een soort strafbijdrage op te leggen?

We waren vroeger met z’n allen blij dat er verzorgings- en verpleeghuizen zijn gekomen. Onze ouderen kregen er betere zorg dan dat we ze zelf konden bieden. Ze hadden hun eigen kamer, met hun eigen spulletjes, hun maaltijden en de kamer werd ook nog schoongemaakt. Als het nodig was, kregen ze hulp bij het douchen en aankleden, de medicijnen en kon er gewandeld worden.
Gaandeweg is de zorg versoberd. Ze kunnen niet meer onder de douche als ze dat willen, hooguit één of twee keer per week. Er is nog maar een half uurtje per week huishoudelijke hulp en voor wat lekkers bij de koffie of een borreltje voor het eten moet tegenwoordig ook al flink worden bijbetaald. Voor de was moet je een vermogen neertellen en dan moet je ook nog maar afwachten of je kleding net zo wordt behandeld als je het zelf zou doen.
Als je een verzorgster nodig hebt om je naar de wc te helpen, moet je wachten tot er iemand eindelijk tijd heeft. En als je het niet zo lang kunt ophouden, laten ze je gewoon luiers dragen. Er wordt niet meer gekeken of je kleding misschien vuil is en de was in moet. Je broodje wordt wel gesmeerd maar als je het niet zelf aan je vork kunt prikken omdat je het niet meer kunt zien,  moet je maar afwachten of er iemand tijd heeft je te helpen. En als je het niet op hebt omdat er geen hulp was, wordt gedacht dat je geen trek hebt en wordt het eten weggegooid.

En daarvoor moet nu dan een flinke bijdrage worden betaald. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Het is niet zo zwart-wit als ik hier stel, maar er zijn genoeg huizen waar het er zo aan toe gaat. Er is soms gewoon geen personeel genoeg. De zorg wordt slecht betaald dus kiezen mensen minder snel voor een baan in de zorg. En als je dan ook nog de verhalen leest en hoort over verkeerd besteedde miljoenen, over bestuurders en managers in de zorg die een salaris opstrijken wat per jaar hoger is dan deze ouderen hebben, schaam ik mij. Ja, ik schaam mij dat we hier in Nederland op deze manier mensen uitkleden. Dat we ze de zorg onthouden die ze verdienen en daar ook nog geld voor durven vragen, veel geld.

In het Financieel Dagblad van vandaag staat een column van Annemarie van Gaal over dit onderwerp. Zij memoreert dat deze maatregel slechts een schamele € 200 miljoen oplevert en dat bedrag wordt dan ook nog opgehoest door hard werkende mensen die hun hele leven al hebben bijgedragen aan de opbouw van ons land. Ik ben het helemaal met haar eens. Dit is een heel onredelijke manier van geld binnenhalen waar heel snel een eind aan moet komen.

Sparen en je hypotheek aflossen loont dus niet meer. Dat er bezuinigd moet worden in de zorg is begrijpelijk want de kosten rijzen de pan uit. Maar niet over de ruggen van deze groep mensen heen.
Regering, luister naar alle klachten en draai deze nieuwe regeling met terugwerkende kracht terug en laat deze ouderen rustig verder leven naar hun einde op een manier zoals ze zich hebben gewenst. Zonder een torenhoge bijdrage maar wel met de nodige goede zorg!

Tot morgen!

Een gedachte over “Verplicht je huis opeten? – 30 januari 2013”

  1. Er moet worden bezuinigd in de zorg, dat weet iedereen.
    Het is heel complex om alle noodzakelijke maatregelen op een A4tje te schrijven. DE oplossing.bestaat uit veel deeloplossingen. Er moet kleinschaliger worden gewerkt (meteen minder managers) en de bureaucratie moet worden verminderd, het liefst helemaal weg.
    De kosten moeten worden gefinancierd en het draagkrachtprincipe mag wat mij betreft toegepast worden. Wanneer mensen een vermogen hebben opgebouwd mag vanaf een bedrag best worden bijgedragen aan het betalen van alle kosten.
    Werken voor een erfenis voor je kinderen is ook gewoon dom, die redden zichzelf wel.

Reacties zijn gesloten.