Wie is de Mol? – 16 januari 2013

Wie is de Mol?

Als groot fan van het programma  ‘Wie is de Mol’  van de AVRO, volg ik al een aantal jaar de serie met veel plezier. Niet meer op de avond van de uitzending zelf. Nee, dan ben ik al te  moe om alles tot me door te laten dringen.
Nee, ik zoek een rustig moment uit overdag als ik alleen ben, en zoek dan op ‘Uitzending gemist’ de aflevering op om te kijken.

Zo ook vanmorgen. Pas de tweede aflevering van de serie van het seizoen 2013.
Wat me meteen weer als eerste opviel was het geluid. Ik bleef bezig met de volumeknop. De muziek was erg overheersend en erg hard. Maar als er iets gezegd werd, verstond ik het niet omdat de stemmen in verhouding tot de muziek behoorlijk zacht waren. En als er momenten waren dat de muziek en de stemmen tegelijkertijd onze huiskamer instroomden, wist ik niet welke kant ik de volumeknop op moest draaien. Voor mijn gevoel bracht dat een enorme onrust met zich mee.
Ook van de eerste aflevering bleef me al bij dat de achtergrondmuziek alles overheerste. Dat is dus niet veranderd en dat maakt dat mijn zin om te kijken begon af te nemen.

Wat echter de doorslag gaf om nu te besluiten helemaal te stoppen met kijken naar deze serie is de plek waar het een ander is opgenomen. In Zuid-Afrika.
Zuid-Afrika is een fantastisch land met een schitterende natuur. Maar ook helaas een land waar nog niet zo lang geleden de rassenstrijd hoogtij vierde. Waar veel misdaad is, veel armoede wordt geleden en mensen uitgebuit.

‘Wie is de Mol’ speelde zich af op prachtige plekken zoals bijvoorbeeld IJsland, Jordanië, In Midden-Amerika en zo meer, maar nog nooit zag ik in twee afleveringen zoveel ellende in de achtergrond van de opnames voorbij komen.
De sloppenwijken van Soweto, de kraampjes met fruit en groeten van de mensen die langs de weg hun kost proberen te verdienen. Mensen met gehavende kleren die proberen mee te kijken met de opnames en zo een graantje mee te pikken.
En er was maar één vraag die vanaf dat moment bij mij overheerste. Is het nou werkelijk nodig om in dit soort spelshows opnames te maken die zo in tegenspraak  zijn met ons rijke leventje hier?
Zo van: ‘Kijk eens, wij komen helemaal naar Zuid-Afrika om in Nederland een leuk spel uit te zenden en of we nou midden in een sloppenwijk filmen of niet, dat zal ons een zorg zijn.
Dat gevoel kwam dus bij me op. en ik heb er een poosje over nagedacht en besloten
‘Wie is de Mol’ niet langer te volgen.
Ik heb namelijk niet het gevoel dat de opnames bijdragen aan het welzijn van deze mensen.
Nee, eerder het tegenovergestelde.
En een spelprogramma volgen wat wel van de lusten maar niet van de lasten van de plaatselijke bevolking profiteert, vind ik niet waard om te volgen.

Dus vanaf nu weer wat extra tijd gewonnen. Bijvoorbeeld om naar documentaires te kijken over hoe we de problemen van de arme bevolking in Zuid-Afrika kunnen benoemen en hulpprogramma’s opzetten die ten goed komen aan de mensen daar. Dan vind ik mijn tijd  nuttig besteed.

Tot morgen!