Lepels zijn niet te koop – 8 januari 2013

Lepels zijn niet te koop

Bijna iedereen zal de lepeltheorie wel kennen, maar voor wie het niet weet zal ik deze theorie in het kort beschrijven.

Iedereen heeft een hoop energie tot zijn of haar beschikking. Mensen met een chronische ziekte of een beperking hebben meestal een stuk minder energie. Ze moeten er dus voorzichtiger mee omgaan.
Stel je nou eens voor dat je per dag maar 12 lepels energie hebt en daar moet je het dan dus mee doen. ’s Morgens je ogen open doen en voelen hoe je lijf reageert en jezelf uit bed sleuren kost je meteen al een lepel. En dan ben je pas uit bed en moet je dag nog beginnen.
Eten, douchen, aankleden, alles wat je doet kost energie, kost dus lepels.
En dan blijken 12 lepels zo op te zijn. Je mag dan af en toe even smokkelen door een lepel van de volgende dag te ‘lenen’, maar dan moet je het de volgende dag dus echt heel rustig aan doen om uit te komen met je lepels. Anders ben je nog dagen bezig deze ene lepel in te halen….

Vandaag begon mijn dag met uit bed komen, wat in de keuken rond rommelen met pillen om dan in mijn tweede bed voor het raam mijn ontbijt te nuttigen dat voor me wordt klaargezet. Dank je Jan.
Vervolgens zakken mijn ogen opnieuw dicht en probeer ik tussen mijn oogleden door wat op het scherm van mijn laptop te lezen. In de loop van de ochtend komt de thuiszorg me helpen met douchen en aankleden zodat ik wat lepels kan sparen. Vandaag vond mijn lijf het nodig nog voor het douchen alle energie te stoppen in een pijnaanval. Met als gevolg dat mijn lepels bijna op zijn en ik geen energie over heb voor een leuk blog.
Wel wil ik jullie een leuke website meegeven om eens rond te kijken, de lepeltheorie nog eens uitgebreid te lezen of te kijken wat er nog meer bestaat als je te maken hebt met een chronische ziekte of beperking.

www.butyoudontlooksick.com is een prachtige site voor mensen mét en zonder beperking.
En de lepeltheorie vind je hier nog een keer uitgelegd:
http://www.butyoudontlooksick.com/articles/daily-living-tips/a-little-reminder-maybe-it-is-time-to-read-the-spoon-theory-again/

Veel leesplezier en tot morgen!